Görögjön az élet

2017. augusztus 16. 14:24 - Feller Adrienne

avagy 11 ok, amiért minden nap együnk görögdinnyét!

 depositphotos_80851606_original_d.jpg

Ha nyár, akkor görögdinnye. A neve onnan származik, hogy amikor megérik a dinnye, akkor leszakad a száráról és elgörög. Szóval egy picit arrébb gurul.

Világéletemben nagy görögdinnye csodáló és evő voltam. Már kislányként is inkább dinnyét ettem, mint bármi mást. Különös viszonyban voltam a dinnyével. Először is jobban szerettem a zöld részét, mint a pirosat és a magját külön begyűjtöttem, hogy amikor senki sem látja, akkor szépen megegyem. Persze mondtak mindenfélét, hogy vérhast kapok a zöld részétől és vakbélgyulladást a magjától. Azonban engem ez sosem érdekelt, mert annyira finomnak találtam, hogy lopva ugyan, de mindig hódoltam eme fura szokásomnak. Régen haszontalannak tartották a görögdinnyét, inkább folyadékpótlónak, mint vitaminforrásnak. Ez a tévhit mára már megdőlt, mert pontosan tudjuk, hogy mi mindenre jó a Teremtés eme csodája.

Hát nézzük csak:

  • Magas a C-vitamin, kálcium, magnézium, kálium, A-vitamin, B1-, B3-, B6-vitamin tartalma.
  • Sokféle karotinoidot tartalmaz, mint például a likopin.
  • Csökkenti a vérben a húgysav koncentrációt.
  • Kitakarítja veséket.
  • Csökkenti a testhőmérsékletet.
  • Csökkenti a vérnyomást.
  • Erősíti az érfalakat.
  • Elősegíti a szép barnulást.
  • Megakadályozza a vérrögök kialakulását.
  • Hajlékonnyá teszi a testet, így a szellemet!
  • Van egy anyag benne, az arginin, ami stimulálóan hat a libidóra.

És még egy kis érdekesség. Húsz évesen, amikor Carmen barátnőmmel megismerkedtem, az első, amit megtanultam tőle, hogy a görögdinnyének a piros részét gyümölcsként, a zöld részét pedig salátába vágva kell enni. Legalábbis náluk Chilében ezt így teszik. A zöld részét paradicsommal keverve olívaolajjal leöntve, kis citrommal és sóval ízesítve eszik. A magját sem dobják ki soha, hanem megszárítják, összedarálják és elteszik télire, mert a magjának az őrleményét a húgyúti fertőzések kezelésére használják.

A szép bőr egyik fő titka pedig a következő:

  • kellő hidratáltság,
  • kiváló bélműködés.

A dinnye fantasztikusan hidratálja a testet és ahogy a szervezet megkapja a megfelelő vízmennyiséget, ezt feszes bőrrel hálálja meg. A kiváló bélműködést is szolgálja, mert a víznek és a benne lévő magnéziumnak köszönhetően könnyed székeléssel ajándékoz meg, ami ne feledd, nem csak egyszerűen egy fizikai megkönnyebbülés, de méregtelenítés is egyben.

Behűtve a nyári hőségben a legfinomabb élvezet for ever. :)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://felleradrienne.blog.hu/api/trackback/id/tr2312740030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Feller Adrienne blogja